Sandık ve Paket LashingTicaretin gelişimi çağlar boyu farklılık göstermiş olup her ticari faaliyette taşınan malların korunması en önemli ticari faktör haline gelmiştir. Öte yandan ürünlerin ya da malların üretim merkezleri ile nihai kullanım alanları arasındaki farkın derinleşmesi ticareti zorunlu bir faaliyet alanına dönüştürmüştür. Bu ticari faaliyet esnasında ürünlerin taşınması ve taşınırken zarar görmemesi, korunması, aşınmaması, kırılmaması veya bozulmaması için lashing sabitleme ve lashing sabitleme araçları kullanılmaktadır. Özellikle tam da bu noktada bir lashing yük sabitleme aparatı olan sandık ve paletleri detaylıca inceleyeceğiz.

Koruma Amaçlı Kullanılan Sandık Modeli;

Koruma amaçlı kullanılan sandık modelinde amaç, sandık içerisindeki malların dış etkenlerden en az seviyede etkilenmesini sağlayarak hem fiziksel hem de kimyasal bir değişim olmaksızın ürünlerin taşınmasını sağlamaktadır. Bu çerçevede özelliklle doğa olayları, aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklar, kar, yağmur, fırtına ve herhangi bir kasırga durumunda koruyucu sandıklar ürünleri korur ve bu çevresel ve iklimsel etkileri en aza indirir. Karayolu, havayolu, demiryolu ve denizyolu ticaretinde en sık kullanılan koruma aparatı sandıktır. Sandıkların koruma amaçlı kullanımı bir düzen de sağlamakta ve istifleme işlemini kolaylaştırmaktadır.

Koruma amaçlı kullanılan bu sandıklar aynı zamanda bir ambalaj sistemidir. Ambalajlama neden yapılır? Ürünlerin korunması ve düzenli bir görünüm sergilemesi için ambalajlama tercih edilir. Ancak burada yapılan sandıklama ile hem ürünün dış etkenlerden korunması sağlanırken hem de ambalajlanmış bir görünüm de sergilemektedir.

Malların Sandıklanması ve Paletlenmesi

Hangi kullanım amacına sahip olursa olsun her ticari faaliyet en az bir risk barındırır. Bu nedenle ürünlerin sandıklanması ve paletlenmesi o ürünlerin korunması için ilk adımı oluşturmaktadır. Her ürün için farklı bir paletleme ve sandıklama işlemi uygulanabilir. Gıda ürünleri, tekstil ürünleri, sanayi malzemeleri, tarımsal araçlar ya da diğer sektörlerin malları için ayrı ayrı sandıklama işlemi yapılmalıdır. Farklı sektörlere ait ürünler aynı sandık ve palet içerisinde olmamalıdır.

Ağır Sanayi Tipi Malların Sandıklanması

Bazı ağır nitelikli yani hem hacmi hem de kütlesi büyük olan sanayi tipi mallar palet ve sandıklar için uygun değildir. Bu ürünler için özel olarak imal edilen ve tonlarca ağırlığa rağmen sağlam kalan büyük sandıklar kullanılır. Bu sandıklara özel nitelikli sandıklar da denir. Özellikle inşaat sektöründe kullanılan vinç, kamyon, ağır makinalar ve sanayi alanında kullanılan ağır tonajlı makinalar bu yöntemle sandıklanabilmektedir.


 

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?